2012 m. spalio 25 d., ketvirtadienis

Šviesa tunelio gale - finalinis pamatų užpylimas


Praeitą šeštadienį užpylėm pamato juostą. Planas buvo toks: vienas pila, du vibruoja su betono vibratoriumi. Bet, kaip sakant, žmogus planuoja, o Dievas juokiasi.

Renkant informacija apie mūsų pasirenktus pamato blokelius tiek pardavėjai, tiek statantys iš šių blokelių tvirtino, kad šešias eiles užpildyti iškart galima, tik reikia paprašyti paskystinti betoną, deja niekas nepasakė kiek tiksliai.

Užsakytas betono slankumas buvo S3. Kaip vėliau paaiškino Perdangos darbuotojai, tų S3 būna skirtingų su skirtingom tolerancijom, todėl reikėjo užsakyti S4 slankumo betoną mūsų blokelių užpylimo sprendimui.

Taigi problema buvo tame, kad pirmas iš dviejų su puse atvežtų betonvežių turėjo per tirštą betoną. Tai supratę ir suvokę, jog nėra pakankamai laiko jį vibruojant susodinti, buvo paprašyta betonvežių vairuotojo vietoje paskystinti mišinį.

Tai atlikus antrai ir trečiai kriaušei, darbas 10 kartų pagreitėjo, t.y. jau be giluminio vibratoriaus betonas subegdavo iki pačio dugno, ir pildydamasis keldavo garsą lyg piltum vandenį į stiklinę. Minimaliai suvibravus buvo pasiektas idealus užpildymas, kokio ir tikėjomės pasirinkdami tokį sprendimą.

Nedžiugina tiktai tai, kad buvo sugaišta daug laiko ir sudeginta nervų pildant blokelius pirmos kriaušės betonu. Klausimas, ar ta pamato dalis buvo užpildyta tinkamai, lieka atviras.

Pagrindinis patarimas: betonvežių vairuotojai betoną gali paskistinti vietoje (jei to reikia), turi ir vandens, ir kažkokių priedų. Svarbu jiems pasakyti (kartais statybininkams labiau suprantama kalba), kad reikia skystesnio.


O štai tokį vaizdelį gavom kitą dieną, nuėmę kampų pastiprinimus.


Kampų parėmimas, kaip dabar matau, yra būtinas, nes pilant tokį kiekį betono ir neparemiant, kampai būtų papraščiausiai išstumdyti. Yra kelios vietos, kur buvo išstumti blokeliai, nors ir buvo paremta. Netgi trečias nuo apačios blokelis buvo perlaužtas, tad parėmimo svarba be kompromisų.


Džiugina, kad kampai buvo užpildyti tinkamai, nepriklausomai nuo betono. Dėliojant blokelius kampai buvo daromi atidžiai, kad gautųsi vientisos kolonos.


Vaizdelis iškart po užpylimo.

Na ir žinoma, kad namas išties nesugriūtų, reikalingas papildomas pinigų išmetimas į namo kampus tiesiogine prasme :)

10 komentarų:

  1. Dar kartą darytumėte pamatus iš blokelių? Ar iš blokelių gavosi pigiau nei būtų lieti monolitiniai, skaičiavot skirtumą?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Darytume jei būtų tos pačios sąlygos lėmusios tokį sprendimo pasirinkimą: darom patys todėl nuomotis klojinius bus brangu darbui tik savaitgaliais, pamato perimetras tokio dydžio ir tokių formų, kurias be problemų išgaunam šiais blokeliais. Didelio kainos skirtumo nebuvo kai skaičiavom ar lieti monolitiniai ar iš blokelių jei samdai ir darbai vyksta nepertraukiamai.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aišku, patiems darant gal ir legviau su blokeliais, o kiek kubų blokelių ir betono sunaudojot iš viso, labai daug pamato gavosi, bent jau taip atrodo nuotraukose.

    AtsakytiPanaikinti
  4. 29.2m3 buvo sunaudota, vienas aukštas tai todėl taip atrodo. Iš tikro tai ir nemažas, 200m2 su garažu.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na taip, nemažas perimetras, panašiai kaip ir mūsų (turime 90 bėginių metrų), tik jūsų pamatas labai aukštas, nes juostinis, po žeme atsidurs apie 1,20m?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Panasiai 1.2, kadangi sklypas su nuolydziu tai vienam gale po zeme atsidurs kiek maziau, kitam kiek daugiau.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Mes irgi is haus blokeliu pamatus darem, tiesa, ant greztniu poliu. Tam, kad blokeliai neissikraipytu pilant betona, kampuose tvirtinom papildomais varzstais, piltas buvo suskystintas betonas, nes daug susidaro siauru angu kai blokeliu eiles susidelioja viena ant kitos, taigi kad jas visas uzteketu betonas, pasirinkom suskystinta vandeniu, tiesa stipresnes markes.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Per 3-4 h, bet dirbom is peties su vibro piestukai, nes pirmos dvi misalkes buvo per tirstos. Reikia imti S4 slankumo ir tada reikalai labai supaprasteja, arba maks 3 eiles lieti.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Žmonės...man liūdna girdėti jūsų pasakymą: pasitarėme tarpusavyje, su vadybininkais ar kažkokiais statybininkais...nes jie nieko nenutuokia apie pastatų konstrukcijas. Jau vien jūsų poelgis užpilti šešias blokelių eiles yra neleistinas. Dėl technologinių dalykų tarkitės su blokelių gamintojais ir konstruktoriais, o ne liaudies meistrais...

    AtsakytiPanaikinti