2013 m. rugsėjo 21 d., šeštadienis

Frontonų šiltinimas

Kaip jau minėjome šiltinimo įraše, dalis tarp medinių konstrukcijų buvo šiltinima poliuretano putomis. Toks pasirinkimas buvo padarytas dėl sandarumo. Tokiomis pat putomis buvo šiltininama vidinė sienų dalis, iki busimų lubų. Šiltinimo storis yra apie 12-15cm priklausomai nuo vietos.

Pats darbas neužtruko ilgai, vos porą dienų. Pats procesas nelabai ir įdomus: mašina su dviem bačkom, kiekvienoje po komponenta A ir B, jie sumaišomi ir pučiami ant sienos.

Įdomesnė skaičiavimo dalis. Pagal jų surašytas formules gaunasi taip: pamatuoja kiek išnaudoja kiekvieno komponentą, gauną kg, susumuoja ir daugina iš poliuretano putų tankio. Gauna putų tūrį.

Šis skaičiavimas pasirodė visai nesamoningas dėl labai paparastų, net mokyklinių, dalykų. Pasigylinkime, kaip viskas vyksta.

Komponentų panaudojimas skaičiuojamas taip: pamatuojama su "liniuote", kiek bačkoje cm iki darbo pradžios ir po darbo pabaigos. Skirtumas yra panaudotos medžiagos kiekis. Kiekvieno iš komponentų panaudojimas skirtingas. Tikslaus tūrio nežinom, tačiau sutartyje yra kiek sveria komponento 1cm . T.y. teoriškai galima primesti, jog mums duotas A ir B tankis. Tūrį vėl gi galim primesti, kad žinom, taigi daugyba dviejų skaičių duoda mums svorį, t.y. kg.

Tarkim šį dalis mums aiški ir nesikabinėjom. Toliau įdomiau. Sumuojams A ir B kg ir tai dauginama iš putų tankio (irgi duotas sutartyje). Vat čia ir nesamonė. A ir B yra skystos medžiagos visiškai skirtingio tankio, po cheminės reakcijos gauname putas, vėl gi kito tankio. Kaip mes galime A ir B svorių sumą laikyti lygia putų svoriui?! Matematiškai skaičiavimai teisingi (jeigu laikyti logika teisinga), tačiau fiziškai ir chemiškai yra visiška nesamonė. Įtariu, kad bet kokia fizikos mokytoja iškarto rašytų 2 už tokį uždavinio sprendimą.

Taigi pajutom, jog kažkas negerai su tais skaičiavimais. Kaip gi patikrinti? O gi primetėm, kiek iš tikrųjų buvo apšiltintą, paskaičiavome tūrį, išmetėm mūsų priklijuotą polistirolą ir gavom galūtinį skaičių.Tūriai plius/minus sutapo. Taigi jie lyg ir nesumelavo.

Tada jau pabandėme kitaip apagalvoti skaičiavimus. Jei sutartyje būtų parašyta, jog vienam kub.m putų panaudojama x ir y kg komponentų A ir B, lyg ir viskas būtų aiškiau, ir visi skaičiavimai įgautų prasmę.

Kokia gi išvada iš viso to. O gi skyrėme visą vakarą skaičiavimams, sunaikinom be galo daug nervinių ląstelių, o viskas dėl to, jog pardavėjai nesugeba normaliai surašyti ir paaiškinti skaičiavimus.

Kaip bebūtų, supratome jog purškėjai paskaičiavo gerai. Štai apšiltintų sienų vaizdai.







4 komentarai: